Kanske har jag funnit svaret som jag så längre grubblat över, kanske finns det en människa som satt fingret på spiken. En pionjär i sitt tänk, en som går före och visar oss andra vägen. Pekar med hela handen och har fullständigt rätt i sin upptäckt och resonemang. Men, så finns ju inte dessa studier och vetenskapliga belägg för det – än. Tänk om hon har rätt och vi bara kör vårat race och unge på unge går förlorad av vårt okunnande. Det blir ett rätt långt ilägg idag, men det måste få bli så, så att ni kan få er en helhetsbild på vad hon menar..
Tänk om min Sam har gått in i väggen, utbränd, bara 12 år. Det tål att tänkas på, att vi drivit på han så hårt att det slutade så.
Hela klass fyra var ett kaos med hur många lärarbyten som helst-vad kostade det inte på? I klass fem kom en ny lärare igen, en assistent blev insatt som klassresurs men arbetade mer och mer mot Sam och han fungerade SÅ bra. Den assistenten fick inte stanna till Sam (vi hade inte kunnat haft bättre tjej och Sam verkligen älskade henne) för LAS listan skulle följas. Klass sex gick skapligt bra tack vare toppenfröken, den nya assistenten köpte han aldrig så denne fick sluta. Jag tror det var här det hände. alla tyckte att han fungerade så bra, presterade inför jullovet. Han trampade gasen i botten och gjorde slut på det sista energierna och vi fattade ingenting att hans prestation bestod av det.Tömning. total urladdning. Ni vet de flesta vad som hände. Han krachlandade kring sportlovet och sedan gick det fort utför. Det gjorde det så även för mig när jag höll på att smälla. Det går fort och kroppen skriker i panik. Vi var båda utbrända i början av årets slut. Tragiskt, men logiskt nu när jag tänker efter .
” Skolans värld kan verka obegriplig och meningslös för många barn och unga med Aspergers syndrom. Grupparbeten med otydliga arbetsuppgifter, raster där man ska vara social, stökiga lunchmatsalar, lagspel på gymnastiken och plötsliga förändringar i schemat; sådana miljöer och situationer kan upplevas som stora problem för dessa elever. Det handlar om stress, menar Elisabet von Zeipel. Eleverna är stressade av att inte kunna tolka sin omvärld och inte kunna leva upp till de förväntningar som finns på dem. Får den stressen pågå för länge kan den gå över i ren utbrändhet. Det enda man orkar är att stanna hemma framför datorn eller i sängen, med en reducerad kontakt med sin omvärld.
– Energin är körd i botten, säger hon. Hemmasittandet blir en överlevnadsstrategi, en lösning på en outhärdlig situation.
Föräldrarna känner ofta en stor skuld för att de inte klarar att få iväg sina barn till skolan. De oroar sig för hur framtiden ska bli om barnet inte får en utbildning, och de vet att de är ansvariga för att barnet ska gå i skolan och fullgöra sin skolplikt.
– Ofta får de höra att ”bara ni som föräldrar visar att ni vill, så skulle han gå”. Det är grymt, för det handlar inte om det, säger Elisabet von Zeipel.
Hösten 2009 kom Skolverket ut med rapporten Skolan och Aspergers syndrom. Där konstaterar de helt frankt att både skolledning och lärare i skolorna har för lite kunskap om funktionsnedsättningen. Att elever med Aspergers syndrom inte får rätt stöd i skolan leder inte bara till mycket lidande och hög frånvaro. Det leder också till en låg måluppfyllelse, visar samma rapport från Skolverket. Bara en mindre andel av de undersökta skolorna i rapporten uppger att eleverna med Aspergers syndrom når målen i alla ämnen.
Det finns ofta en vilja från skolans sida att hjälpa en elev som blivit sittande hemma, menar Elisabet von Zeipel. Ibland finns också en teoretisk kunskap om vad Aspergers syndrom är.
– Men ofta saknas kunskap om hur funktionsnedsättningen påverkar vardagen, säger hon. Många tror att problemen går att träna bort.
I skolan ökar kraven alltmer på eleverna att till exempel tolka outtalade krav vid skoluppgifter, eller att planera i flera steg. Det är sådant som de flesta klarar bättre ju äldre de blir.
– Men för en person med Aspergers syndrom så består ju funktionsnedsättningen, säger Elisabet von Zeipel. Det blir inte lättare med åren. Därför ökar stressen ofta med de ökade kraven.
Vad kan skolan göra för att få en hemmasittande elev tillbaka till skolan då? Ge barnet tid, är det första hon vill betona.
En del skolor tar rutinmässigt hjälp av särskilda team för att skynda på återvändandet för elever som inte går till skolan. Det passar inte för elever med Aspergers syndrom som stannar hemma på grund av stress, menar Elisabet von Zeipel.
– Det kan se ut som om ett sådant team har lyckats om eleven börjar gå till skolan igen efter en kort period. Men då ger stressen kanske utslag inom andra områden, genom utbrott hemma eller depressivitet, säger hon.
Det finns också andra planer på hur man ska stävja elevers skolfrånvaro. Strax före valet lanserade utbildningsminister Jan Björklund idén att skolk ska skrivas in i terminsbetygen. Socialdemokraterna hakade på och sade ja till förslaget.
– Men det blir bara ytterligare en stressaspekt och ingen lösning för de här barnen, säger Elisabet von Zeipel.
Ett hemmasittande, sönderstressat barn behöver vila. Därför bör man börja med att söka läkare för en sjukskrivning, tycker Elisabet von Zeipel. Det blir en signal till omgivningen att barnet är sjukt och inte stannar hemma av lättja. Det blir också en signal till barnet att det har rätt att vara hemma och slippa kraven.
– Under sjukskrivningen ska varken föräldrar eller någon annan prata om skolan. Det ska inte ens pratas i frivilliga termer som ”om du vill så kör jag dig till skolan imorgon”.
Det kan också behövas någon som kan komma hem till familjen och hjälpa föräldrar och barnet självt att förstå funktionsnedsättningen bättre. Att få hjälp att lära sig de egna gränserna för vad man orkar med är det bästa sättet att förebygga nya problem i framtiden.
– Då krävs förstås också att omgivningen respekterar de gränserna, säger hon.
Den här processen kan ta lång tid, från ett par månader till ännu längre.
Hur vet man när det börjar bli dags att ta sig tillbaka till skolan då?
– Barnet brukar själv ge signaler, till exempel genom att börja prata om skolan eller vilja ha hem böcker, säger Elisabet von Zeipel. Vid det laget har han eller hon ofta redan börjat gå ut från sitt rum.
I det läget ska inte skolan börja göra upp scheman för hur lång tid det ska ta att komma tillbaka.
– Låt barnet själv bestämma takten. Klarar han eller hon två timmar om dagen så låt det hålla på tills barnet visar att det vill vara mer i skolan.
Med det här tänkesättet har Elisabet von Zeipel hjälpt flera barn tillbaka till skolan i sitt arbete på Aspergercenter.
– Men det är inte säkert att eleven blir fullt fungerande igen, säger hon. Man tar stryk av att ha varit utbränd, det ser man hos vuxna också.
Det finns än så länge ingen forskning inom området stress och Aspergers syndrom. Men Elisabet von Zeipels arbetssätt grundar sig på beprövad erfarenhet. Hon har arbetat med barn och unga med Aspergers syndrom sedan diagnosen började användas i Sverige i slutet av 1980-talet, då med neuropsykiatriska utredningar på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I arbetet där ingick också kontakt och en inledande handledning för den skola där eleven gick.
– I början förstod vi inte hur vi skulle hantera dessa barn, och jag har gjort alla misstag man kan göra, säger hon. Men sedan jag börjat lägga stressaspekten som ett raster på de problem som uppstår i samband med Aspergers syndrom, så har jag sett att det gör skillnad.
Många föräldrar har känt igen sig när hon talat om stress som en försvårande faktor för deras barn. Förklaringen har visat en väg ut ur problemen och gett dem hopp.
– Att leva med Aspergers syndrom innebär alltid ett visst mått av stress. Men man kan leva ett bra liv om man själv hittar en balans mellan orken och den egna förmågan – och om omgivningen förstår och respekterar dessa gränser, säger hon.”
Artikeln finns i sin helhet att läsa på http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2010/10/21/hemmasittarna-ofta-utbranda
K R A M I S M A M M A Z
Så rätt,hon säger.Många sanningar.Stress och krav har funnits på vår son men också okunskap att lyssna på hans signaler och ta dem på allvar.Min son har mått dåligt sen 4:an,ingen information om ny lärare och ny klass innan.De tog även bort hans ämnen med ”normala” klassen,han hade bara 2 timmar med dem och 2 timmar med klassen under.Till slut tog vi kontakt med skoldirektör och fick en liten ändring.Under denna tid börja vår son,agera mot en annan elev(vi fick först reda på det då det pågått en tid).Det togs hjälp av skolkuratorn men sonen var inte nöjd med den hjälpen så han fick börja på BUP.Vi hade ett möte med BUP och skolan i juni,om vårt önskemål att flytta honom till en annan lärare.Vår son vägra gå till skolan då han fått veta att han skulle få fortsätta med samma klass och lärare.Ett möte med rektorn och vi fick som vi ville.En assistent och få vara med i lärarens rum.Under 5:an stötte vi på problem med läraren,han var besviken på vår son då han inte skötte sig.Han visa på sin okunskap att ta barn med diagnoser.Det sluta med skolvägran,huvudvärk och trötthet.Ännu ett möte i april,vår son fick vara 2 veckor med rektorn på naturbruks skolan.Han fick jobba med djuren där,jobba på ett annat sätt och även vara på skolan på sina 2 favoritämnen.Då först insåg rektorn allvaret i honom.I maj hade vi möte och nu hoppas vi att det blir ett bättre år än de förra.Ha en bra dag!Kramar från Åland.
Så beklämd jag blir av att höra hur våra barn får lida för att vi inte backar upp dem på rätt sätt..men tiden för det kanske kommer och det är vi och våra barn som får bana vägen för det..
Hoppas så att det blir bra till hösten för honom. Skönt att rektorn kanske förstår nu
KRAM
[…] det anser inte jag att det är…Idag ber jag er ALLA att läsa denna blogg MeusOhana >> och begrunda, vad är det våra barn utsätts för, varför kan man ej förstå och ta […]
Det är skrämmande…sorgligt och ledsamt!
Jag sitter här helt slut och uppgiven…skulle kunna skriva hur långt och mycket som helst om våran verklighet – skolan! Men orken är i botten, jag har gett upp och mejlat jurister istället på förbundet och skolinspektionen.
Allt det som hon skriver om Elisabet von Zeipels, stämmer in på min dotter som både haft/har depressioner, utvecklat symtom på sociala fobier och utbrändhet pga. skolan och deras okunskap, jag håller dom ansvariga för min dotters psykiska ohälsa rakt av!
Varför skall mitt barn utsättas för sånt som är hennes funktionsnedsättning utan respekt för att hon faktiskt har just det – en funktionsnedsättning…man kräver som sagt var inte det omöjliga av en blind, döv eller rullstolsbunden men man kräver det av min dotter, varför?
Fy skäms på er – skolan i Sverige!
Åh om jag kunde trolla för er.. och att det händer något NU för er och din fina tjej!!
Ja visst kan det ligga något i det va? Hade du hört talas om detta tidigare?
Ja det enda vi kan göra är att kämpa och kämpa och vara pionjärer för nästa generation barn..då kommer det at se helt annorlunda ut..
Styrkekram!!
Oj Oj…..vad det känns igen. Min son har många gånger, nästan varje dag i perioder haft problem att ta sig till skolan. Mycket kämpande för att han ska det, då det ju är skolplikt i detta land, och det känns ju som att vi måste få dit honom för det är ju vårt ansvar. Jag kommer att skriva ut detta inlägg och visa skolan. Nu har vi en väldigt förstående och bra fröken till honom, som inte stressar på honom. Men andra lärare på skolan kan behöva läsa och begrunda, då det har sagts grejer om detta(om Jesper). Tack så hemskt mycket att du skrev detta. Kram Cissi
Ja denna förbenade skolplikt i all välmening..men till vilket pris för somliga?? Åh vad jag skall jaga berörda politiker gällande detta!!
Jag skall också visa detta för skolan för jag kan tänka mig att Sams bekymmer bottnar i detta..
Kram tillbaka!!
Mycket intressant artikel och så himla viktigt!!! Tänk vad fel man gjort med hur många barn som helst genom tiderna. inte har man väl tidigare tänkt i banor om att barn blir stressade och t.o.m utbrända. Rent ut sagt fruktansvärt, att detta kan drabba barn som i än mindre utsträckning än vuxna kan påverka sin situation själv! Jag funderar kring det här med upplägget i vårt samhälle. Jag tror att många barn med eller utan diagnos kan ha svårt för att klara en skolvecka om fem dagar med så många timmar. Samhället är uppbyggt efter en norm som långt ifrån passar alla och de som drabbas hårdast är b.l.a våra npf-barn som inte klarar pressen. Inte heller klarar de av alla krav. Att nå målen då ett visst arbetssätt krävs av dem kan vara helt omöjligt. Skrämmande! En sådan här artikel hoppas jag kan få folk att vakna upp och att vårt samhälle kan utvecklas till att bli ett samhälle med plats för alla och där man ser individen! Tack mamma Z för att du tillsammans med alla oss andra kämpar för att få samhället att förstå dessa barn!
Ja gud som jag känner för att vilja basunera ut detta till samhället och de som styr och ställer över våra barn..Vi gör ju hur fel som helst mot dem om nu detta verkligen stämmer, men tycker det låter rimligt..
Ja vi skall käpma tillsammans för det är det enda val vi har just nu!
Kram
Visst ligger det otroligt mycket bra och genomtänkta uttalanden i denna artikel. Skulle bli mycket förvånad om det inte visar sig att hon har rätt. Egentligen en ganska självklar reflektion, varför skulle inte barn kunna bli utbrända av stress??? Vuxna har väl inte ensamrätt på det. Skolan och dess miljö har ju vid flera tillfällen och undersökningar senaste tiden konstaterat att allt fler barn är stressade i skolan/förskolan allt längre ner i åldrarna. Det vore ju då mycket märkligt om det inte skulle påverka barn med dessa funktionshinder än mer än ”normalstörda” barn.
Jag tror hon har helt rätt…
Kram på dig gumman//Lena
Klart att barn måste funka som oss vuxna..och vi vet väl mycket väl både du och jag hur man mår när man närmar sig utbrändheten..och då ett barn..som inte kan sätta ord på sina känslor och mående..
Superbra att hon framförde detta, men synd också att det kanske inte når till rätt öron bara..
KRAMIS på dig med 😉
Många kloka ord som vanligt, och jag som kommunal skolpolitiker, samt mamma till son med asperger sprider denna blogg bland alla partivänner som ett stöd i min kamp för barn med särskilda behov.
Där jag ständigt tjatar om hur vansinnigt det är att vi försöker pressa igenom alla barn genom samma gjutna ramar, och där bristen på flexibilitet och följsamhet gör att vi pressar sönder individer och dess familjer.
Lyssna på debatten om skolk på:
http://politikerbloggen.nyheterna.se/2011/05/12/45665/
Detta skulle förankras hos varje politiker som har beslutanderätt gällande skolan.. Bra att du tar till dig det och för det vidare!!
skolminister Jan Björklund har blivbit påtalad och uppmanad att läsa min blogg men svarade något i stil med att det hade han inte tid att göra.. OM han gjorde det så kanske han skulle förstå bättre och föra bättre skolpolitik.
Tack för ditt inlägg!
Ja, vi ska kämpa, allihop här från söder till norr!!!!!!!!!!!!!!! GER MIG ALDRIG!!!!!!!!!
Tillsammans skall vi fixa det här,förr eller senare! Härligt att du är med i kampen!!
Kram
Vi måste kämpa tillsammans men orken sviker och det är inte lätt. Hemma har jag en son som svänger i sitt humör så jag blir mörkrädd! Jag har sökt akut hjälp nu, men läkaren på BUP är på semester och kommer nästa vecka och ska ringa mig så vi får se! Han funkar några timmar på f.m när han fått medicin men sen så blir jag mörkrädd…
Kram!
Åh nej vännen.. det där låter inget vidre alls.. Hoppas innerligt att du/ni får hjälp snarast..och om orken sviker dig nu så kanske vi får hjälpas åt och bära dig en liten bit?
STOR KRAM
Åh SmulAnn…hoppas verkligen att ni kan få hjälp snabbt, håll ut gumman. Jag tycker så synd om er…bupläkare borde inte få ha semester utan att vikarie satts in..våra barn kan ju inte anpassa sitt mående efter semestrar och annat. Dessutom behövs ju ofta hjälpen akut, och akut är inte om en månad för det är en oändlig tid både för barnen och deras föräldrar när det händer något!
Sänder många tankar och kramar din väg…måtte det gå bra!!!
Lena
Visst har hon rätt, kan inte tänka mig annat, det är vanligt sunt förnuft kan man tycka. Men det gäller att någon lyfter fram det och synliggör det. Någon som dom som bestämmer tar på allvar så att skolorna och undervisningen läggs upp så att alla får en ärlig chans.
Massor av varma kramar
Vilket bra inlägg! Superintressant läsning!
Hennes teorier stämmer säkert, men få alla att fatta detta inom skolan……
Kramar om!
//Bellan
Skolstrejka om skolan inte fungerar acceptabelt för din son! Håll honom hemma tills kommunen fixat en hållbar lösning och anmäl skolan till skolverket. Det gjorde jag – eleven hemma i nästan 4 månader och sedan hade vi fått bästa tänkbara lösning.
Låt barnen stanna hemma om det inte mår bra! Tills skolan löst problemen!
Det gläder mig oerhört mycket att det finns människor som orkar, mammaZ.
Att ha ett fantastiskt barn hemma är inget jobb i jämförelse med att få vuxna människor i tre instanser, skola, Bup, soc. att förstå problematiken. Att barnet får utbrott i skolan var mitt ansvar, på frågan vad som hänt innan utbrottet fick jag inget svar. Det fanns inga problem hemma så jag ställde mig frågande till deras! Alla problem de hade i skolan var mitt fel. Samarbetet mellan skola, bup och soc var fantastiskt, de var helt eniga: det var mitt fel! Samarbete med förälder var från alla tre att det förstår inte du! Yrke: lastbilschaufför, vilket inte betydde att det var jag som saknade intelligens. Att ta tag i problem i samhället och lösa dem har jag inte sett mycket av de sista trettio åren. Inte mitt bord, ingen vill ta ansvar för någonting, finns alltid någon annan att skylla på.
Att förstå att trettio barn inte kan fungera likadant behöver man väl ingen examen för. Individuell undervisning! Var då? Alla kan inte få lika mycket tid av läraren varje dag men några kan få lite.
Samhälle är ett folk som lever tillsammans OCH samarbetar för att göra livet bättre för ALLA! Lite ödmjukhet hos vissa som tror att de är bättre än andra skulle inte skada!
[…] skolan anmäler föräldrarna för att barnet inte kan gå till skolan. Eller en förälder till en utbränd 12-åring. ADHD eller autismspektra, skillnaden är inte så stor i hur påfrestningar blir kritiska för […]
Hej
Har en ”vuxen” dotter som är utbränd/deprimerad.
både hon o skolan vill hon ska ta studenten.
Nu har äntligen hon förstått att det kanske får vänta.
Efter att träffar kuratot på kurator , vanliga läkare som chansat på medicin hoppas och tror vi att hon har hittat rätt och ska få träffa en riktig psykolog.
Men hur gör vi?
Vilka krav kan vi sätta?
ta hand om sin tvätt, hålla någon typ av ordning o inte släppa allt?
Sätta i diskmaskinen? enkla saker?
Vilka krav kan vi ställa? När ska vi gå in o hjälpa? lösa problem?
När är det inte ok att träffa vänner? Eller ska man göra det som är kul för att inte bli sittande hemma och isolera sig.
Vi måste ju också veta hur vi ska agera eller inte .
Försökt hitta hur vi ska bemöta, detta är det 1a som jag hittat som rört vid hur det ser ut hemma.
Frustreade , hjälplösa föräldrar.